Industriepark 15
5374 CM  Schaijk

vragen

Casus

Joris en Marije zijn 6 jaar geleden in gemeenschap van goederen getrouwd. Joris werkt fulltime als elektromonteur en Marije werkt 2 dagen per week als klassenassistent op de basisschool. Ze hebben 2 dochtertjes van 2 en 4 ½ jaar en wonen in een koophuis in Arnhem. Een aantal weken geleden heeft Joris op een avond aan Marije verteld dat hij van haar wil scheiden. Hij voelt zich al een tijd niet meer gelukkig. Marije heeft daar niets van gemerkt. Zij dacht dat ze het prima hadden samen met de kinderen. Joris had het idee dat hij al vaak heeft aangegeven niet meer gelukkig te zijn. Hij is verliefd geworden op een collega. Joris woont sinds 3 weken bij zijn moeder.

Na de echtscheiding wil Marije graag met de kinderen in het huis blijven wonen. Joris wil zich laten inschrijven voor een huurwoning, hij hoopt dat hij snel urgentie krijgt. Samenwonen met zijn nieuwe vriendin wil hij nog niet. Marije en Joris willen allebei co-ouderschap al weet Joris nog niet hoe hij dat met zijn werk moet regelen. Marije is erg boos.


Wat is een scheidingsmelding/adieu melding?Joris heeft voor zijn gevoel vaak aangegeven dat hij niet gelukkig is in het huwelijk, Marije heeft deze signalen niet opgevangen. Het is belangrijk dat ik bij de Mediation eerst rust breng en zowel Joris als Marije ruimte geef voor hun emotie. Joris krijgt de ruimte om de scheidingsmelding helder te verwoorden voor Marije: waarom wil hij niet meer verder. Voor het scheidingsproces is het voor iedereen van belang dat deze 'adieu melding' gedaan èn gehoord wordt.


Hoe moet het met een nieuwe woning?Ik maak op basis van de financiële gegevens die Joris en Marije aanleveren een berekening van de draagkracht en de behoefte. Daaruit komt naar voren of het aanhouden van het huis door Marije reëel is. Zij zal opnieuw een hypotheek moeten afsluiten en de vraag is of dat mogelijk is met haar huidige uren. Jan krijgt op basis van de echtscheiding helaas geen urgentie voor een huurwoning en zij samen zullen moeten bespreken en onderzoeken hoe zij dit willen oplossen.


Hoe doen we het met de kinderen?De kinderen zijn jong maar dat wil niet zeggen dat zij van de scheiding niets meekrijgen. Bij het eerste gesprek zal ik aangeven dat de mogelijkheid bestaat om het oudste kind begeleiding aan te bieden bij een Kindercoach waar ik geregeld mee samenwerk. Zij heeft een goed programma, afgestemd op de leeftijd en de behoefte van het kind. Zo krijgt de oudste de mogelijkheid om haar gedachten en gevoelens op haar manier onder woorden te brengen en wordt ook zij begeleid gedurende het echtscheidingsproces.